Diensten

FIETSVERHUUR IN SURINAME

Suriname is een prachtig land, dat je goed per fiets kunt ontdekken. Je kunt zelfstandig de weg op, of onder begeleiding van een van onze reisleiders. Als je besluit om zelf de omgeving te ontdekken, kun je een fiets per dag, week of maand huren. Kies je voor een georganiseerde tour? Dan ga je in een groep op pad door het district Commewijne.

TOURS DOOR SURINAME

Wil je meer van Suriname zien? Dan is een georganiseerde tour misschien wel iets voor jou. Je kiest zelf het vervoersmiddel, de fiets of de boot, en wij doen de rest voor je. Onze reisleider vertelt je alles over de omgeving, je zintuigen doen de rest. Dus ruik de frisse zeelucht en laat je meevoeren op de golven van de azuurblauwe zee. Kijk uit over gouden zandstranden en groene palmbomen óf ontdek het binnenland met zijn uitgestrekte plantages.

FIETSTOUR DISTRICT COMMEWIJNE

Maak een fascinerende fietstocht door het district Commewijne, waar historie van ruim 400 jaar, cultuur en natuur elkaar ontmoeten en afwisselen. Tijdens deze tocht doen wij de koffie- en cacaoplantage Peperpot en de suikerplantage Mariënburg aan. Vervolgens brengen wij een bezoek aan tot nu toe het grootste museum van Suriname: Fort Nieuw-Amsterdam. Het fort is strategisch gelegen, op de plaats waar de Commewijnerivier uitkomt in de Surinamerivier. Deze rivieren stromen samen naar de zee. Om het fort te bereiken, doorkruizen wij met een korjaal (met fiets erbij) de rivier.

Fort Nieuw-Amsterdam

Het fort Nieuw-Amsterdam is in de 18e eeuw gebouwd om de plantages dichtbij de monding van de Suriname– en de Commewijnerivier te beschermen tegen piraten en andere indringers. Ook heeft het fort van 1863 tot 1967 als strafgevangenis gediend. Het bouwwerk bestaat uit aarden wallen en een binnen terrein, waar nog oude kanonnen staan. Het is gedeeltelijk een openluchtmuseum geworden. Er staan ook gerenoveerde huizen, waaronder de twee kruithuizen die je kunt bezichtigen tijdens deze fietstour.

Peperpot

Vervolgens zal er gefietst worden naar plantage Peperpot. Onderweg naar deze plantage passeer je woonhuizen van voornamelijk Javanen en Hindoestanen. Wanneer de plantage nadert zie je de oude koffie- en cacaobomen. De plantage bestaat al sinds de 19e eeuw en werd opgezet en beheert door de familie Jansen. Op het terrein staan nog twee oude plantage woningen, waarvan de directeurswoning prachtig is gerestaureerd. Verder is er een koffieloods uit het jaar 1802 en een koffie- en cacaofabriek. De productie werd stopgezet in het jaar 1996.

Mariënburg

Het laatste gedeelte van de fietstour bestaat uit een bezoek aan de voormalige suikerrietplantage, fabriek en kampong Mariënburg. Deze suikerrietplantage werd in 1745 gesticht door Maria de La Jaille. Na diverse malen te zijn verwisseld van eigenaren, werd het in het jaar 1882 gekocht door de Nederlandse Handel Maatschappij (NHM). Zij wilde een centrale suikerfabriek vestigen die het suikerriet van de omliggende plantages moest verwerken. De suikerfabriek produceerde naast rietsuiker ook rum. Ook leverde Mariënburg melasse aan het welbekende Surinam Alcoholic Beverages (SAB).

DOLFIJNENTOUR IN SURINAME

De dolfijn genaamd “Profosu” is een brakwater dolfijn die zich tussen de kust, de Commewijne- en de Surinamerivier begeeft. Met een speciale dolfijnenboot gaan wij opzoek naar deze dolfijn met een roze buik. Vertrekkende vanaf Leonsberg, stap je in de boot. Daar krijg je uitleg over de omgeving, Nieuw-Amsterdam, de Surinamerivier, de garnalenpellerijen en de Commewijnerivier.

Onder het genot van een drankje, speurt de gids de wateren af op zoek naar de dolfijnen. Wanneer de dolfijnen eenmaal zijn gespot, begint het feest. Hoe enthousiaster je bent en klapt in je handen des te enthousiaster de dolfijnen zullen zijn. Soms springen ze tot ver boven het water uit.

Genoten van de dolfijnen, vaart de boot richting de plantage Frederiksdorp, Rust en Werk en Margaretha. Daar mag je even rondlopen en van enkele snacks genieten. Je krijgt wat uitleg over de plantage. Langzaam zal je de zon onder zien gaan, die zorgt voor erg mooie plaatjes en een romantisch gevoel. Dan is het tijd om weer in de boot te stappen en richting Leonsberg te varen.

DOLFIJNENTOUR IN SURINAME

Fietsverhuur Kosten
Borg € 100,-
Wednesday: 16:00 – 23:30
Dagprijs € 6,-
Weekprijs € 30,-
Huurprijs maand € 100,-
Fietstour Kosten
Fietstour Commewijne € 50,- p.p.
Dolfijnen tour Kosten
Dagtour € 30,- p.p.
Transfer Kosten
Van en naar luchthaven € 40,- per rit (max. 3 personen)
Nederlands